Kürdistan: Kasvetli bir ırmak
İlhamını Delacroix'nın "Dante'nin Kayığı" eserinden aldığını söyleyen Erkan'ın çalışmalarında öne çıkan, renkleri yorumlama biçimi. İlk bakışın maruz kaldığı resimlerdeki "karanlık", göz bebeğinin bir süre sonra büyümesiyle gündelik/politik azabın keskin ayrıntılarına ışık oluyor.

Dante’nin 14. yüzyılın ilk yarısında yazdığı İlahi Komedya, İtalyan edebiyatının en bilinen epik şiir tarzındaki eserdir. Dante, aynı zamanda kahramanı olduğu bu eserde sırasıyla Cehennem, Araf ve Cennet’te geçen seyahatini anlatır. Fransız ressam Eugène Delacroix ise Dante’nin bu eserinden yola çıkarak 1822 yılında Dante’nin Kayığı veya Dante’nin Salı şeklinde Türkçeye çevrilmiş olan La Barque de Dante adlı bir resim yapar. Bu eserde Dante ve şair Virgil, sis ve duman kaplı kasvetli bir arka planda yol aldıkları kayıkta resmedilirler. Korkunç yolculuklarında Dante ve Virgil’e, işkence gören ruhların/bedenlerin dünya adlı nehirden taşan feryatları eşlik eder.

Delacroix – Dante’nin Kayığı (1822)

Sanatçı Nurettin Erkan, Louvre Müzesi’ne ilk kez gittiğinde, en çok etkilendiği eserlerden birinin Delacroix’in bu çalışması olduğunu söylüyor. Dante’nin aktörü olduğu bu karanlık hikaye ile bir Kürt olarak kendi hikayesi arasında bağ kuran sanatçı, uzun uzun bu eseri inceliyor. Kürtlerin azaplı var olma hikayesini Dante’nin bu kasvetli yolculuğu içinden anlamaya çalışan Erkan, söz konusu eserden ilhamla “İlahi Komedya” adını verdiği bir seri üzerinde çalışmaya başlıyor.

Kürdistan’ın yolculuğunu, dünya nehrinde yüzmeye çalışan bu kayığa benzeten sanatçı özgün bir hat izliyor. Gündelik/politik azap, güçlü kesişim ve ayrıntılarla resmediliyor. İlk bakışta gözü alan kasvetli karanlık, bir süre sonra göz bebeğinin büyümesiyle azabın ayrıntılarına ışık oluyor…

Erkan’ın renkleri ustaca yorumladığı bu seriden tadımlık bir galeri:


Nurettin Erkan – Komkujî di Amed de (Tuval üzerine yağlı boya, 195x167cm)

Nurettin Erkan – The Last Supper in Amed (Tuval üzerine yağlı boya, 300x100cm)

Nurettin Erkan – Yaşar Kemal (Tuval üzerine yağlı boya, 210x190cm)

Nurettin Erkan – Yekîneyên Parastina Jin (Tuval üzerine yağlı boya, 195x167cm)

Nurettin Erkan hakkında

Kürt sanatçı, Mimar Sinan Üniversitesi Resim bölümünden mezun oldu. Öğrenciliğinden bugüne çalışmalarını aralıksız sürdüren Erkan’ın ses getiren eserlerinden biri, Irak’taki Kürt soykırımına adanmış 2×25 metre büyüklüğündeki tek parça resim enstelasyonudur. “Duvarın Dibindekiler” serisindeki bu resim İstanbul’daki TÜYAP sanat fuarında da gösterildi. Erkan’ın eserleri, Türkiye, İngiltere, Almanya, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Özbekistan, Belçika, Lüksemburg, Yunanistan, Moldova ve ABD’de sergilendi. Sanatçı, şu aralar ABD’deki atölyesinde çalışmalarına devam etmektedir.

Belavke | Paylaş
Naveroka Pêwend | İlgili İçerik
Ji bo agahiya naveroka nû qeyd bibe
Güncel içerik bildirimi için kaydol